Perkhidmatan Kereta Sewa Dan Teksi Di Shah Alam

Posted on : January 10, 2017 | post in : Teksi |Leave a reply |

Teksi, juga dikenali sebagai cab atau taxi, merupakan sejenis kenderaan untuk sewa beserta dengan pemandu, yang digunakan oleh penumpang atau kumpulan kecil penumpang, sering untuk perjalanan yang tidak dikongsi mahupun satu hala. Teksi menghantar para penumpang ke mana sahaja lokasi pilihan mereka dan mempunyai kadar tambang harga yang berbeza. Ini berbeza daripada lain-lain cara pengangkutan awam seperti perkhidmatan bas, kereta sewa, train di mana pick-up dan lokasi drop-off ditentukan oleh pembekal perkhidmatan pengangkutan tersebut, bukan oleh penumpang, walaupun permintaan pengangkutan responsif dan bahagian teksi menyediakan hibrid mod bas / teksi.

Pengangkutan atau trasportation adalah pergerakan manusia dan barang-barang dari satu lokasi ke lokasi yang lain. Mod pengangkutan termasuk udara, kereta api, jalan raya, air, kabel, saluran paip dan ruang. Bidang ini boleh dibahagikan kepada infrastruktur, kenderaan dan operasi. Pengangkutan adalah penting kerana ia membolehkan perdagangan dijalankan antara orang perseorangan, yang penting bagi pembangunan sesebuah tamadun. Infrastruktur pengangkutan terdiri daripada pemasangan tetap termasuk jalan raya, kereta api, saluran udara, jalan air, terusan dan saluran paip dan terminal seperti lapangan terbang, stesen keretapi, stesen bas, gudang, terminal pengangkutan lori, mengisi bahan bakar depot (termasuk bahan api dok dan stesen minyak) dan pelabuhan. Terminal boleh digunakan kedua-dua untuk pertukaran penumpang dan kargo dan untuk penyelenggaraan.

perkhidmatan teksi dan kereta sewa shah alam

Kenderaan yang melalui rangkaian ini mungkin termasuk kereta sewa, basikal, bas, kereta api, lori, orang, helikopter, kapal, kapal angkasa dan pesawat. Operasi menangani cara kenderaan dikendalikan, dan prosedur yang ditetapkan untuk tujuan ini termasuk pembiayaan, hukum dan dasar. Dalam industri pengangkutan, operasi dan pemilikan infrastruktur boleh sama ada awam atau swasta, bergantung kepada negara dan mod. pengangkutan penumpang mungkin awam, di mana pengendali menyediakan perkhidmatan berjadual, atau swasta. pengangkutan barang telah menjadi fokus kepada pengkontenaan, walaupun pengangkutan pukal digunakan untuk jumlah yang besar barang-barang tahan lama. Pengangkutan memainkan peranan penting dalam pertumbuhan ekonomi dan globalisasi, tetapi kebanyakan jenis menyebabkan pencemaran udara dan menggunakan bahan tanah. Walaupun ia bergantung kepada subsidi kerajaan, perancangan yang baik pengangkutan adalah penting untuk membuat aliran trafik dan menghalang terkapar bandar. Di Shah Alam, disebabkan penduduk yang terlalu ramai, pengankutan awam menjadi terhad dan dengan ini, bisnes perkhidmatan kereta sewa murah bertambah saban hari.

Tags: , , , , , , , , , ,
Comments are closed.
Theme Designed Bymarksitbd