Apa Itu Pengangkutan

Posted on : January 7, 2017 | post in : Kereta Sewa,Pengangkutan |Leave a reply |

Tidak ada yang lebih penting kepada manusai selain daripada pengangkutan dan komunikasi, dan selain daripada kezaliman langsung dan penindasan, tidak ada yang lebih berbahaya kepada kesejahteraan masyarakat daripada satu sistem pengangkutan yang tidak rasional. Perdagangan adalah penting untuk daya hidup ekonomi, dan pengangkutan adalah penting untuk berdagang. Semua perdagangan kekayaan dan tenaga pekerja produktif melibatkan pengangkutan, sama ada ia adalah pergerakan barangan atau pergerakan manusia daripada kediaman mereka dengan pekerjaan mereka atau rumah mereka ke tempat-tempat di mana mereka membeli-belah. Perdagangan adalah mustahil tanpa pengangkutan, dan perdagangan yang kompleks adalah mustahil tanpa moden pengangkutan, jentera. Sehingga masa kereta api, pengangkutan berkenaan dianggap sebagai satu pengangkutan awam di mana sesiapa sahaja dalam masyarakat itu boleh menggunakannya.

pengangkutanWalaupun buatan manusia sistem, seperti jalan raya dan terusan, biasanya milik awam atau secara kerjasama, dan apa-apa caj bagi penggunaan telah khusus untuk mengimbangi kos pembinaan dan penyelenggaraan. Pengangkutan udara membolehkan kawasan geografi yang berbeza untuk menyambung dengan mudah. Mereka boleh mengangkut orang dan kargo pada jarak yang jauh. Bagi jarak yang lebih pendek, helikopter digunakan. Helikopter juga digunakan untuk sampai ke kawasan pedalaman untuk menghantar bantuan dan menyelamatkan nyawa. Kereta api Container membenarkan kargo untuk diangkut dengan mudah dan cepat pada jarak yang jauh. kereta api berkelajuan tinggi antara bandar menjadi tulang belakang pengangkutan awam di bandar-bandar. Sebagai contoh, New York City Subway adalah yang terbesar di dunia dengan jumlah stesen dan beberapa akar.

Pengangkutan jalan, seperti basikal, motosikal, kereta sewa dan kenderaan pelbagai guna telah meningkatkan pergerakan manusia dan pengedaran barangan dibenarkan. Automobiles telah menyediakan bentuk baru peluang sosial melalui suburbanization dan juga telah mencipta peluang pekerjaan kepada ramai orang. Pengangkutan air biasanya digunakan untuk bergerak kargo berat. Kapal-kapal dan pelayaran juga membantu untuk mengangkut orang pada jarak yang jauh. Pada masa lalu, pengangkutan air memainkan peranan yang penting dalam penerokaan bumi membolehkan kawasan-kawasan baru dan penduduk yang akan ditemui. Ternyata pengangkutan memainkan peranan yang utama di dalam membina sesebuah negara.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Comments are closed.
Theme Designed Bymarksitbd